Sosyal Sorumluluk Prosedürü
Doküman Kodu Revizyon No Revizyon Tarihi Yürürlük Tarihi Sayfa No
P-16
01 08.10.2021 19.09.2021
1 / 8
1. AMAÇ
İş ve işçi güvenliği standartlarını temel alır ve tedarik zincirinin sosyal performanslarının sürekli olarak iyileşmesini teşvik eder.
KAPSAM
• Bu prosedür ROJA bünyesinde çalışan tüm çalışanları ve tedarikçilerini kapsar.
SORUMLULAR
• Bu prosedürün uygulanmasından, Yönetim Sistemleri Uzmanı ile prosedürde veya diğer dokümantasyon yapısında kendisine sorumluluk verilen İnsan Kaynakları Biriminin sorumluları sorumludur.
REFERANSLAR
BSCİ 2014
Kalite El Kitabı (KEK)
Doküman Kontrolü ve Kayıt Prosedürü PR-1TANIMLAR ve KISALTMALAR
UYGULAMA
Fabrika Müdür veya Yönetimin atadığı temsilci, İnsan Kaynakları Müdürü, Çalışan Temsilcileri bu kurulun doğal üyeleridir.
ROJA bünyesinde çalışanların sosyal şartlarının iyileştirilmesi amacıyla yılda 1 kere olmak üzere istatistiki araştırma yapan organizasyon ve kuruluşlara bakılarak (TUİK, KESK, DİSK, v.b.) yaşam standartlarının optimum düzeyde tutulduğu ve çalışanların aldığı maaşların kıyaslandığı yaşam standartı uygulaması karşılaştırması yapılır. Adil Yaşam desteklemek için firmada anket yapılır ve değerlendirilerek ,ücret dönemi yönetime bilgi verilir.
Sosyal sorumluluk için eğitimler yıllık olarak planlanarak Yapılan eğitimler Eğitim Katılım Formu ile eğitimin yapıldığının somut ispatı olarak ilgili eğitimin sunumu ve fotoğrafları ile birlikte saklanır.
5.1. Sosyal Sorumluluk Kurulu 5.1.1. Üst Yönetim
• Etkin ve verimli olarak şikâyetleri ele alma süreci için ihtiyaç duyulan kaynakları belirlemek ve temin etmek.
• Şikâyetleri ele alma sürecinin etkinliğini düzenli olarak gözden geçirmek. 5.1.2. Şirket Sorumlusu
Hazırlayan
Fabrika Müdürü /Yönetim Sistemleri
Onaylayan YÖNETİM KURULU
Doküman Kodu P-16 Revizyon No 01
Sosyal Sorumluluk Prosedürü
Revizyon Tarihi
Yürürlük Tarihi Sayfa No
08.10.2021
19.09.2021 2 / 8
• Şikayetleri ele alma sürecinin performansı hakkında düzenli aralıklarla (senede 1 ) yönetimin gözden geçirmesi toplantıları aracılığı ile üst yönetime rapor vermek. • Çift taraflı şikâyet dinleme toplantılarını organize etmek ve raporlamak.
6.1.3. İnsan Kaynakları Birimi
• Şikayetlerin araştırılmasında üst yönetim, yönetim sistemleri uzmanı ile ortaklaşa çalışmak • Şirket Sorumlusunun firmada bulunmadığı zamanlarda, görevlerine vekaleten bakmak
6.1.4. İş Güvenliği Uzmanı
• Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından sıkıntılarını dile getirmek
6.1.5. Üretim Teknik Sorumlu • Şikayetlerin araştırılmasında kendi birimindeki problemlerin
çözümünde etkin rol almak
6.1.6. Ürün Sorumlusu • Şikayetlerin araştırılmasında kendi birimindeki problemlerin çözümünde etkin rol almak
6.1.7. Çalışan Temsilcisi
• Şikayetlerin dinlenmesi, araştırılması ve sonuçlandırılması süreçlerinin tamamında kurul ile ortaklaşa çalışıp çalışanların haklarının korunmalarını gözetmekle sorumludur.
6.2. Sosyal Sorumluluk Kurulunun Görevi
Çalışanların sosyal sorumlukları açısından firmanın kendi iç denetim mekanizmasının yönetilmesi amacıyla oluşturulmuş bir kuruldur.
Sisteminin işletilmesinden sorumludur.
Çalışanların Dilek ve Şikayetlerinin değerlendirilmesi için Dilek ve Şikayet Prosedürü
sorumludur.
6.3. Politika ve Taahhütler
6.3.1. Sosyal Sorumluluk Politikası
Hazırlayan Fabrika Müdürü /Yönetim Sistemleri
Onaylayan YÖNETİM KURULU
Sosyal Sorumluluk Prosedürü
Doküman Kodu Revizyon No
Revizyon Tarihi
Yürürlük Tarihi Sayfa No
P-16
01 08.10.2021
19.09.2021 3 / 8
Üretimin ve yönetimin her aşamasında "Önce İnsan" prensibi ile hareket ederiz.
Kanunlara ve Diğer Yükümlülüklere Uyum
o Yürürlükteki kanun ve yönetmelikleri, müşterilerimizin iş ortaklığı kurallarını ve gönüllü olarak uyguladığımız Yönetim Sistemleri standartlarını sürekli olarak izlemeyi ve bunlara uygun şekilde faaliyet göstermeyi sağlarız.
Zorla Çalıştırma o Sözleşme ile bağlanmış, zorla veya gönülsüz işçi çalıştırmamayı
Çocukların Çalıştırılması o Çocuk ve genç işçi çalıştırma usul ve esaslarına uygun hareket etmeyi
ve 18 yaşın altında işçi çalıştırmamayı
Taciz ve Kötü Muamelenin Önlenmesi
o Kurumsal cezalandırma yapmamayı, sözlü, fiziksel ve psikolojik taciz ya da zorlamaya izin vermemeyi
Ücretler ve Ödemeler o Çalışanların kanunlar ve toplu iş sözleşmesinde karara bağlanan normal ve fazla çalışma ödemelerini yapmayı ve toplu iş sözleşmesinde belirlenmiş olan sosyal yardımlarını sağlamayı
Çalışma Saatleri o Çalışma saatlerinin belirlenmesinde yürürlükteki kanun ve yükümlülüklere ve fazla mesaide gönüllülük esasına uymayı
Ayrımcılığın Önlenmesi o Kişileri ırk, renk, dil, din, etnik köken, hamilelik, medeni durum veya cinsiyet ayrımına göre değil, işi yapabilme becerilerini esas alarak istihdam etmeyi ayrıca ücretlendirme, sosyal yardım ve terfileri de bu doğrultuda gerçekleştirmeyi
İş Sağlığı ve Güvenliği o Risk analizine dayalı proaktif bir yaklaşım benimsemeyi, tüm çalışanların iş sağlığı iş güvenliği uygulamalarına katılımını sağlamayı ve çalışanların genel sağlığını ön planda tutan bir çalışma sistemi benimsemeyi
Sendikal Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı o İşçilerin sendikal haklar istemesi hakkına, toplu pazarlık yapma hakkına saygı göstermeyi.
Çevre
o Çevre mevzuatına dayalı olarak çevre kirlenmesini önlemeyi ve kirliliği kaynağında azaltmayıGümrük Mevzuatına Uygunluk
o Gümrük ile ilgili yürürlükteki tüm yerel ve uluslararası mevzuatlara uymayı, bu mevzuatlarlabağdaşan ve ürettiği ürünlerin yasadışı sevkiyatını önleyecek programlar tesis etmeyi
Güvenlik o Yurtdışı yüklemelerinde, güvenliği ihlal edecek nitelikteki bildirimsiz malların
(uyuşturucu madde, patlayıcı madde, biyolojik madde ve kaçak mallar) bulunmamasını sağlamayı
Tedarikçilerle İlişkiler
Çalıştığı tedarikçi firmaların Sosyal Uygunluk faaliyetlerini değerlendirmeyi, değerlendirme
sonuçlarını aksiyon planları ile izlemeyi ve Sosyal Uygunluk düzeylerini kademeli olarak yükseltmeyi ROJA Tekstil Firması olarak politika edinmiş ve bu doğrultuda çalışmalarımızı düzenlemiş bulunmaktayız.
Bu, her işletmenin (a) ilgili iş ortaklarının dahil ettiği, (b) Davranış Kuralları'nın uygulanması için gerekli, etki alanı dahilindeki tüm makul ve uygun tedbirleri aldığı ve (c) azaltılması gereken zorlukları zamanında tanımlamak için bilgi alışverişinde bulunduğu bir işbirliği yaklaşımını gerektirmektedir,.
Denetime tabi olacak üreticiler için Davranış Kuralları'nın iş uygulamalarına dahil edilmesi için etkili bir yöntem olarak kurum içi yönetim sistemleri özellikle önerilir.
Davranış Kuralları'nın uygulanmasına dair zorluk yaşanması nedeniyle bir iş ortağı ile iş ilişkisinin veya bireysel sözleşmenin sonlandırılması son çare olarak görülmektedir. Ancak, iş ortağının Davranış Kuralları'nda belirlenen ilkeler ile uyumlu şekilde hareket etmemesi ve/veya iş ortağının Davranış Kuralları'nda belirtilen ve/veya bu kurallara özgü yükümlülüklerin yerine getirilmesi için gerekli önlemleri almakta isteksiz olması durumunda iş ilişkisi ya da bireysel sözleşmenin sonlandırılması gerekli olabilir.
Çalışanların Dahil Edilmesi ve Korunması
İşletmeler, çalışanlar ve temsilcilerinin işyeri sorunları konusunda doğru şekilde bilgi alışverişi yapabileceği ve çalışanların Davranış Kuralları'nda belirtilen hedeflere uygun şekilde korunması için uygun tedbirlerin alınabileceği iyi yönetim uygulamaları geliştirmelidir. İşletmeler, çalışanları hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek için senede 1 kez eğitimler verilmektedir.
Buna ek olarak, ticari faaliyetlere başarılı bir şekilde dahil edilebilmesi için işverenler, yöneticiler, işçiler ve işçi temsilcileri arasında uyumlu bir yeterlik geliştirilmesini sağlamak için başta İş Sağlığı ve Güvenliği olmak üzere sürekli ve işin her seviyesinde eğitim vermektedir.
Çalışanın şikayetini hızlı şekilde iletmesi için şikayet kutusu, çalışan temsılcısı ile toplantılar ve Açık kapı yöntemiyle istedikleri zaman rahatsızlıklarını dile getirebilirler ve çözümü takip edebilirler.
•
Hazırlayan
Fabrika Müdürü /Yönetim Sistemleri
Onaylayan YÖNETİM KURULU
Sosyal Sorumluluk Prosedürü
6.3.2. Genç İşçi Çalıştırmama Politikası
Doküman Kodu Revizyon No
Revizyon Tarihi
Yürürlük Tarihi Sayfa No
P-16
01 08.10.2021
19.09.2021 4 / 8
ROJA Tekstil; Çocuk ve genç işçi çalıştırma usul ve esaslarına uygun hareket etmeyi 18 yaşın altında işçi çalıştırmamayı Sosyal Sorumluluk Politikasında taahhüt eder. Bunu sağlamak için: Çalışma Yaşı: ROJA Tekstil'de 18 yaşın altında olan çocuk ve genç işçiler kesinlikle çalıştırılmaz.
ROJA ÖRME SAN.TİC.A.Ş. Firmasında çocuk ve genç işçi çalıştırılmayacağını beyan ve taahhüt ederiz.
6.3.3. Zorla Çalıştırmama Taahhüdü
• ROJA Tekstil; Zorla veya gönülsüz işçi çalıştırmamayı Sosyal Sorumluluk Politikasında taahhüt eder ve bu taahhüdünü Sözleşme ile bağlamıştır.
• İYİ UYGULAMALAR: o Gönüllü Çalışma:
Çalışanlar kendi rızaları ile iş başvurusunda bulunurlar
Hazırlayan
Fabrika Müdürü /Yönetim Sistemleri
Onaylayan YÖNETİM KURULU
Sosyal Sorumluluk Prosedürü
Kişi çalışmayı kendi iradesi ile red eder veya kabul eder
Gönüllü işe alındığını gösteren formu dosyasında kayıtlıdır
Orjinal nüfus belgesi alınmaz, sadece fotokopi alınır
Rızası olmadan işyeri içinde başka görevde çalıştırılmaz
Maaş ödemesi kesinlikle 3. taraf veya acentaya yapılmaz
o Fazla Çalışma:
Fazla Mesai çalışmalarında gönüllülük esastır
Fazla Mesai yerel kanuna uygun şekilde ödenmektedir
o Dilek ve Şikayet:
Doküman Kodu Revizyon No
Revizyon Tarihi
Yürürlük Tarihi Sayfa No
P-16
01 08.10.2021
19.09.2021 5 / 8
Herhangi bir konuda önerisi, şikayeti ve dileği olan çalışan dilek ve şikayet kutuları, kurul, ilk amiri ve İnsan Kaynakları bölümü ve Fabrika Müdürü aracılığıyla yazılı ve/veya sözlü olarak iletebilir.
6.3.4. Sendika Kurma / Toplu Pazarlıkta Özgürlük Taahhüdü
• •
ROJA Tekstil; İşçilerin toplu pazarlık yapma hakkına saygı göstermeyi Sosyal taahhüt eder. Çalışanlar dilediği zaman sendikal girişimlerde bulunmakta özgürdürler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu: o Kurul yerel kanuna göre bulunması zorunlu kişiler ve seçimle
gelmiş İşçi Temsilcilerinden oluşmaktadır
o İlgili konulardaki gündem maddelerinin yanısıra çalışanların öneri, şikayet, dilekleri temsilciler
aracılığıyla iletilmekte, değerlendirilmekte ve aksiyonlar alınmaktadır.
6.3.5. Çocuk İşçi Çalıştırmama Politikası ve Taahhüdü
Eğitim çağındaki pek çok çocuğun sanayide, hizmet sektöründe ve sokaklarda çalıştığı bilinmektedir. Çocuk emeğinin ucuz olması ve bu emeğin kullanılmasının pek çok nedenleri vardır. İşsizliğin yüksek olması, çocuk işçinin ailesine katkıda bulunması ve kısa yoldan meslek edinmesi gösterilebilir. Buda beraberinde çocukların sorunlarının artmasına ve bu sorunlarında dünyada ve Türkiye'de giderek ağırlaşarak artmasına neden olmaktadır. İş kanunumuz onbeş yaşını doldurmayan çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu belirtmiştir.
ROJA Tekstil; Çocuk ve genç işçi çalıştırma usul ve esaslarına uygun hareket etmeyi 18 yaşın altında işçi çalıştırmamayı Sosyal Sorumluluk Politikasında taahhüt eder.
o Çalışma Yaşı: ROJA Tekstil'de 18 yaşın altında olan çocuk ve genç işçiler kesinlikle çalıştırılmaz.
İşyerimizde çalışmak için müracaatta bulunan insanlar öncelikle İnsan Kaynakları bölümünde iş başvuru formu doldurup, gelen kişinin kimliğini görüp kimliğinden de fotokopi alınır. Kişinin yaşı on sekiz yaşın altında ise kendisiyle çalışılamayacağı beyan edilir.
Hazırlayan
Fabrika Müdürü /Yönetim Sistemleri
Onaylayan YÖNETİM KURULU
Sosyal Sorumluluk Prosedürü
Doküman Kodu Revizyon No
Revizyon Tarihi
Yürürlük Tarihi Sayfa No
P-16
01 08.10.2021
19.09.2021 6 / 8
• Yukarıdaki açıklamalar dahilinde ROJA ÖRME San. ve Tic. A.Ş. Firmasında çocuk işçi çalıştırılmayacağını beyan ve taahhüt ederiz.
6.3.6. Ayrımcılık Yapmama Politikası
İşyeri olarak çalışanlarımız, başarımıza önemli katkılarda bulunan çeşitli yeteneklerini bize sunan ve bir elin nesi var, iki elin sesi var sözünü ve insanı en değerli kaynak olarak benimsemiştir.
İşyerimiz, herkese karşı adil, dürüst ve saygı ile davranılan, eşit imkanların sunulduğu bir çalışma ortamı sağlamayı amaçlamıştır. Şirketin politikası, tüm çalışanlar ve başvuranlar için yeteneğe dayanan bir imkân sağlamaktır. Çalışanın dili, dini, ırkı, milli kökeni, fiziksel veya zihinsel engelliği ve cinsiyeti ne olursa olsun herkese eşit fırsatı tanımaktadır.
Hedefimiz, çalışanlarımızın işle ilgili görevlerini mümkün olan en iyi şekilde yerine getirmeleridir. Şirketin her çalışanının tacizin olmadığı bir ortamda çalışmaya hakkı vardır. Şirketimizin politikaları çalışma ortamında taciz, ayrımcılık, huzursuzluk, düşmanlık veya saldırganlığa neden olan davranışları yasaklar. Yasaklanmış olan taciz veya ayrımcılık içeren, aşağılayıcı veya küçük düşürücü şakalar yapan, iftiralarda bulunan, ezmeye çalışan veya Şirketimizin politikasını ihlal eden diğer uygunsuz davranışlar gösteren bir çalışan, işe son verilmesi dahil olmak üzere, gerekli disiplin cezası verilecektir.
Şirketimiz çalışanlarından olumlu ayrımcılık konusundaki çalışmalarımıza katkıda bulunmasını beklemektedir. Eğer, şirketimizde ayrımcılığa maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, yönetimin bir üyesini ya da İnsan Kaynakları sorumlusunu bilgilendirmelisiniz.
6.3.7. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası • Yöneticiler ve Çalışanlar: o Tüm çalışanlar Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasını kabul eder ve politika metnindeki ilkelere uygun hareket eder.
o Yöneticiler, bu politika metnindeki ilkelerin; sorumlu oldukları iş ortakları ve idaresi altındakiçalışanlar tarafından anlaşılmasını, uygulanmasını ve yaşatılmasını sağlar.
o Çalışanlar hiçbir durumda ve hiç kimse tarafından bu politikaya aykırı hareket etmeye zorlanamaz. o Tüm Şirketimiz çalışanları bu politikaya aykırı davranışları ve şüphelenilen durumlarıyöneticilerine ve/veya aşağıda belirtilen iletişim kanallarına bildirmekle yükümlüdür.
o Yöneticiler, idaresi altındaki çalışanlar tarafından kendilerine ulaşan şikâyet, ihbar ve iddialarıaşağıda belirtilen iletişim kanallarına bildirmekle yükümlüdür.
Politika
o ROJATekstil her türlü rüşvet ve yolsuzluğun karşısındadır ve ilgili yasa, düzenlemelere ve ilkelereuyum sağlamak konusunda kararlıdır. Amacı ne olursa olsun rüşvet alınması ya da verilmesi kesinlikle kabul edilemez.
Hediye ve Ağırlamalara İlişkin Hususlar o Hediye, maddi bir ödeme gerektirmeyen ve genelde iş ilişkisinde bulunulan kişiler ya da müşteriler tarafından teşekkür ya da ticari nezaket icabı verilen üründür. Şirketimizce üçüncü şahıslara verilen her türlü hediye iyi niyet çerçevesinde, açıkça ve koşulsuz teklif edilmektedir.
Hediyenin kabulü için de aynı prensipler geçerli olmakla birlikte, bu prensiplere uygun olarak
Hazırlayan
Fabrika Müdürü /Yönetim Sistemleri
Onaylayan YÖNETİM KURULU
Sosyal Sorumluluk Prosedürü
Doküman Kodu Revizyon No
Revizyon Tarihi
Yürürlük Tarihi Sayfa No
P-16
01 08.10.2021
19.09.2021 7 / 8
verilen sembolik hediyelerin dışında, yükümlülük doğurabilecek mahiyet ve değerde teamül dışı hediyeler kesinlikle kabul edilmemektedir.
o Ticari iletişim ağı kurma ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında; müşteriler, danışmanlar, avukatlar, denetçiler ve Şirketimizle arasında ticari ilişki bulunan diğer firmalara ağırlama teklif edilebilir. Şirketimiz üçüncü kişilere sunduğu ağırlamayı iyi niyet çerçevesinde, açıkça ve koşulsuz olarak teklif etmektedir. Bu Politikada belirtilen hususlara uyumlu olsa dahi çıkar çatışmasına yol açabilecek veya bu şekilde algılanabilecek durumlara sebebiyet verebilecek ağırlama teklifleri ve hediyeler sunulmamakta veya kabul edilmemektedir.
Kolaylaştırma Ödemeleri o Şirketimiz, politika kapsamında yer alan kişi ve kuruluşların, devlet kurumlan ile rutin bir işlemi ya da süreci güvenceye almak ya da hızlandırmak amacıyla kolaylaştırma ödemeleri teklif etmelerine izin vermemektedir.
Aykırı Davranış ve Tutumlara İlişkin Yaptırımlar o Bu Politika, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele kanunları ve yönetmeliklerinin ihlâl edilmesi hem Şirket hem de olayla ilgili kişiler için ciddi cezalar ve/veya para cezaları ile sonuçlanabilir. Bunlardan ihlâl etme potansiyeli olduğunda bile kaçınmak oldukça önemlidir.
o Bu Politika veya kanunlar ve yönetmeliklerin ihlâli, Şirketin ihlâl eden kişinin işine son verilmesi de dâhil olmak üzere disiplin cezası uygulaması ile sonuçlanabilir.
o Bu Politika veya kanunlar ve yönetmeliklerin ihlâl edildiğinden şüphelenen veya ihlâl edildiğini bilen müdür, yönetici veya Şirketimiz çalışanları bilgiyi mutlaka ilgili yöneticiye bildirimde bulunmalıdır.
Anti-Rüşvet Politikası o Firmamızda idari kadro ve üretim çalışanları olarak hiçbir şekilde herhangi bir işlem, üretim ve satın alma aşamalarında kesinlikle rüşvet hediye veya benzeri maddi çıkar oluşturabilecek bir teklifi kabul etmemektedir.
o Maddi değeri büyük satın almalarda en az 3 firmadan teklif alınarak satın alma işlemi gerçekleşmektedir.
o Çok üst seviyelerdeki fiyatlarda ve stratejik satın alma ve sipariş alma aşamasında mutlaka firma
sahibinin üst onayı alınmaktadır.
o Aksi bir uygulama tespit edildiğinde çalışanın iş akdi derhal fesh edilmektedir.
7. İLGİLİ DOKÜMANLAR
• Kalite El Kitabı KEK
Hazırlayan
Fabrika Müdürü /Yönetim Sistemleri
Onaylayan YÖNETİM KURULU
——————————————————————————————
Çocuk ve Genç İşçi Çalıştırmama Politikası
1.Amaç
İşletmemizde Türk Ceza Kanunu 4857 sayılı İş Kanunun 71. maddesine dayanılarak hazırlanmış: ’’18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler ile 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler, 14 yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esaslarını kapsayan ’’ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK’’ uygulanmaktadır.
2.Koordinasyon ve Yönetim
Politikanın koordinasyonundan tüm şirket yöneticileri sorumludur. Bu yöneticiler sorunlu oldukları idari ve ticari fonksiyonlardaki iş süreçlerini politikaya uygun yönetmekle sorumludurlar. 3.Uygulama
Çocuk ve/veya genç işçiler için izlenecek yol aşağıdaki gibidir:
Çocuk ve/veya genç işçilerin maddi ve manevi hakları eksiksiz korunacak ve desteklenecektir.
Genç işçi çalıştırılmayacak olup genç işçilerin ’’ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK’’ kapsamında çalışabilecekleri işlere yönlendirmesi sağlanacaktır.
Tesisin herhangi bir kademesinde, çocuk işçi çalıştırılmayacaktır.
Çalışanın yasal olarak çocuk sayılmayacak yaşına kadar, finansal olarak desteklenip, okula
gitmesinin sağlanmasını taahhüt eder.
4.Ceza ve Yaptırımlar
Çocuk işçilik, zorla çalıştırma ve gençlerin istihdamı alanındaki yerel ve uluslararası hukuka uygunsuzluk, yasalara aykırı davranışta bulunan personelin, tedarikçilerin ve/veya, şirketin ceza ve yaptırımlarla karşılaşmasına sebep olmanın yanında şirketin itibarını zedeleyecektir. Herhangi bir çalışanın veya tedarikçinin çocuk işçilik, zorla çalıştırma ve genç istihdamı konularını düzenleyen yasalara veya işbu politika ile tanımlanan ilke ve standartlara uymaması, iş akdinin feshi veya ticari sözleşmenin feshi ile sonuçlanabilecek yaptırımlara sebep olabilir. Bu fesih durumu, şirketin ihlali yapan tarafa karşı yasal haklarını hukuk önünde kullanmasına mâni değildir. PLT10 Y.T 13.02.2020- Rev.0
Çocuk İşçilik Tespitinde Rehabilitasyon Çalışmaları
• Sorumlu Yönetici Atanması & Yöneticinin Görevleri - Çocuk işçinin rehabilitasyonu çalışmaları için herhangi bir yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş bir yetkin personeli görevlendirmek. - Çocuk işçiliği rehabilitasyon çalışmalarının doğru yapılmasının takibi ve ilgili kamu kurumları, gerekirse sivil toplum kuruluşları ile bağlantı kurarak destek sağlamak. - Çocuk işçiliği rehabilitasyon çalışmaları sonuçlanana dek süreci yakından takip etmek ve denetlemek.
İşletmede çocuk işçiliği olduğunun tespiti halinde, çocuk işçi istihdamında hangi kişiler ve bölümler rol aldı ise, ilgili tüm kişi ve bölümlere (daha önce eğitim almış olsalar dahi) çocuk işçiliğinin engellenmesi ile ilgili detaylı eğitim verilir ve dokümante edilir
• Personel Bölümü’nün Görevleri - Çocuğun velisini işyerine çağırmak ve gerekli kimlik tesbitini yaparak kimlik bilgilerini, telefon bilgilerini, ev adresini almak. - Çocuğun nasıl işe girdiğini ve ne kadar zamandır çalıştığını tespit etmek. - İşletmede bu şekilde işe alınan başka çocuklar olup olmadığını tespit etmek. - Süreci yönetecek kişiyi ve üst yönetimdeki sorumlu yöneticiyi tüm süreçle ilgili bilgilendirmek
. • Çocuk İşçilik Tespitinde Süreci Yürütecek Yöneticinin Görevleri - Aileyi doğru bir şekilde yönlendirerek çocuğun- kız çocuklarının kırılganlık durumunu da dikkate alarak- okula tekrar kaydedilmesini sağlamak. - Devlet ve yardımcı olabilecek sivil toplum örgütleriyle bağlantıya geçmek. - Çocuğun okula devam ettiğinin belli aralıklarla kontrolünü sağlamak. - Çocuğun ebeveynleriyle belli aralıklarla görüşmek ve onlardan bilgi almak. - Aileye bağlanan asgari ücretin aylık olarak alındığının kontrolünü sağlamak. - Süreçle ilgili rapor yazmak ve gerekli dokümanları kayıtlarda tutmak. (Bu raporların birer kopyası Çocuk İşçiliğinin Engellenmesi ile ilgili atanan üst düzey yöneticide de bulunur.)
• Ailenin telefon, adres bilgileri
• Çocuğun devam ettiği okul
• Aileye yatırılan asgari ücretin banka dekontları
• Aile ve çocuk ile görüşme notları (tarihleriyle)
• Çocuk Emeği ile Mücadeleden Sorumlu Yöneticinin Görevleri –
İş kanunu ve çocuk hakları ile ilgili bilgi edinmek. - İlgili birim yöneticileri ile beraber çocuk işçiliğini önleme politikası ve prosedürü, çocuk işçiliğin tesbiti halinde rehabilitasyon prosedürü yazmak ve bunu işletmede uygulatmak. - Çocuk işçiliğinin engellenmesi ile ilgili eğitim programı yapılmasını sağlamak ve personel bölümünün oryantasyon eğitimine bunu entegre etmesini sağlamak. - İşletmeye bir çocuk geldiğinde konuyla ilgilenmek ve birimleri prosedüre uygun şekilde yönlendirmek. - İşletmede belli aralıklarla bu konuda denetimlerini sürdürmek ve firma sahibine raporlamak. - İşletmenin tedarikçi,taşeron ve fasonlarına çocuk emeğiyle mücadele ile ilgili politika ve prosedürlerle ilgili bilgi verilmesini sağlamak. - Gerektiğinde fason işletmelerde çocuk işçiliğinin kullanılıp kullanılmadığına dair denetimlerde bulunulmasını ve bunların raporlanmasını sağlamak. - İşletme dışında veya ulaşılamayacak bir durumda olduğunda kendisinin görevini yapması için personel bölümünden birini yetkilendirmek ve gerekli eğitimleri almasını sağlamak.
• Personel Bölümü’nün Görevleri - İşe girişlerde detaylı kimlik kontrolü yaparak 16 yaş altında çalışan olmadığının tespitini yapmak. - Personel dosyalarında çalışanların kimlik fotokopilerini bulundurmak.
Eğitim & Farkındalık Yaratılması • Tüm çalışanlar asgari çalışma yaşı ile ilgili bilgilendirme eğitimi veriliyor ve bu sayede işletmedeki tüm bireylerde farkındalık oluşturuluyor
• Bu farkındalığın devam ettirilmesi için aynı zamanda çalışan duyuru panosunda ve işletmenin belli yerlerinde posterlerle konuya dikkat çekiliyor
. • İşe yeni girenlerin Oryantasyon (İşbaşı) Eğitimleri’nde eğitim konularından biri de çocuk işçiliğinin engellenmesi olmalıdır.
• Şeflere, personel bölümü çalışanlarına, güvenlik çalışanları ve resepsiyonistlere çocuk işçiliği ile ilgili düzenli (en az senede bir) eğitim verilmeli ve bu yıllık eğitim programının bir parçası olmalıdır. Bahsi geçen personel/ler değiştiğinde eğitim, yeni kişinin/kişilerin istihdamının ilk ayı içinde verilmeli ve dokümante edilmeliyor
. • Konuyla ilgili politika ve prosedürler çalışan duyuru panosunda ve resepsiyonda asılıdır, aynı zamanda tedarikçi, taşeron, fason Sosyal Uygunluk 09 | 9 anlaşma metinlerinin içinde işletmenin çocuk işçilikle ilgili politikalarından bahsedilmeli ve beklenti net olarak ortaya konulmuştur.